Energetikai tanúsítvány információk - Miskolcon és környékén

miskolc-tanusitvany
06 30/793-15-38
Miskolc-tanusitvany
Miskolc-tanusitvany
Miskolc-tanusitvany
Miskolc-tanusitvany
06 30/793-15-38
Miskolc-tanusitvany
Tartalomhoz ugrás
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
MISKOLC

Jogi háttér, szabályozás

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról
Az energetikai tanúsítványra a rendelet alapján szükség van, ha az ingatlant eladják, bérbe adják vagy használatba veszik (új épület esetén).
Tartalma és célja

A tanúsítvány az ingatlan energetikai besorolását tartalmazza, valamint kiderül belőle a várható energiafogyasztás is. Az Európai Unió célul tűzte ki magának, hogy a károsanyag-kibocsátást és a környezetszennyezést a lehetőségekhez mérten csökkenti. 2022-től csak közel nulla energiaigényű építmények épülhetnek Magyarországon is.
Hány példányt kap az ügyfél, és meddig érvényes?

Általában két példány készül, amelyből egy a megrendelőé, egyet pedig a tanúsító megtart.
Igény esetén korlátlan számú tanúsítványt készítünk, ez nem kerül  magasabb díjazásba, csak jeleznie kell a szükséges darabszámot.

Maga a tanúsítvány 5 évig érvényes.

Fontos tudni, hogy csak abban az esetben érvényes ennyi ideig, ha nem módosítják az ingatlannak olyan részeit, ami a tanúsítványban számításba vett tényezőket érint (ilyen lehet például a szigetelés, nyílászáró csere, kazáncsere). Érvényét veszítheti a dokumentum, ha a központilag kiadott követelményszintek megváltoznak (erre nem számítunk a közeljövőben).
HET szám

A HET szám - avagy Hiteles Energetikai Tanúsítvány szám, a szakvélemény előlapján található egyedi azonosító sorszám. A számot az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) egyedileg generálja az adott szakvéleményhez. Az OÉNY-ben bárkinek lehetősége van megkeresni, hogy az adott azonosító kódú tanúsítvány mely ingatlanra szól. Ugyanitt a helyrajzi szám alapján meg tudjuk keresni, hogy az adott ingatlanra készült-e tanúsítvány. Mivel a készítő mérnöknek minden épület esetében kötelező feltölteni az energetikai számítást az OÉNY-be 2013 óta, így visszakereshető módon biztosítva van a tanúsítási rendszer, csalásra gyakorlatilag nincs lehetőség.

Így ellenőrizhető le a HET szám: Az itt hivatkozott e-tanúsítás oldalon » lépjünk be, és a tanúsítványok adatbázisába jutunk. A tanúsítványok lekérdezése linkre kattintva a település és a HET szám megadásával nézhetünk utána egy konkrét szakvéleménynek.

Vissza a tartalomhoz